Jacob Spier

Jacob Spier woonde op Kramersweide 6 in Terborg van 1960 tot 1987, samen met zijn broer Salomon en zijn zus Sophia. Jacob was een kleurrijk figuur, getekend door het leven. Het beroep van veehandelaar en slager zat hem in de genen. Een sjacheraar was hij. Alles moest goedkoper. Zelfs bij de kassa in de supermarkt wilde hij nog afdingen. En een glas frisdrank in een café, dat was pure afzetterij. In zijn jonge jaren was Jacob sportman. Voetballer in het eerste elftal van Gendringen. Een uitstekend biljarter. En als wielrenner heeft hij nog tussen de profs gereden in de Ronde van Gendringen. De familie Spier was erg Oranjegezind. Jaarlijks gingen zij op Koninginnedag naar het defilé in Soestdijk. Voor prins Willem-Alexander bracht hij eens een schattig wit lammetje mee.
Veel Terborgenaren hebben herinneringen aan deze markante persoonlijkheid. Maar Jacob was niet bij iedereen geliefd. Zijn uitgesproken karakter had mogelijk te maken met de diepe sporen die de Tweede Wereldoorlog heeft nagelaten bij de Joodse familie Spier.

Hoofdstukken

Op deze site staan verschillende hoofdstukken die samen een mooi beeld geven van de familie Spier en in het bijzonder van Jacob.

  • Allereerst de stamboom. Deze laat zien hoe de veehandel en de slagerij in de genen van Jacob terecht zijn gekomen.
  • Een korte geschiedenis van de familie Spier. Samengesteld uit het boek Het Oude Volk – Kroniek van Joods leven in de Achterhoek, Liemers en het grensgebied. Door Hans Kooger. Uitgegeven in 2001. En de website van het Jewish Genealogical research in the Netherlands.
  • De onderduik. Pieter Baron was douanebeambte in Gendringen en heeft de familie Spier aan een onderduik adres geholpen. In zijn memoires besteedt hij er enkele pagina’s gedetailleerd aan. Heel bijzonder is dat zelfs de kosten van het onderduiken aan bod komen.
  • De Laatste Joden van Gendringen. Dit is een indrukwekkend verhaal waarin Maurits Berendsen, stiefzoon van Sophia, een beeld schetst van de familie Spier. Het is samengesteld door Aggie Daniëls en verscheen in juni 2015 in de Ganzeveer 74, blad van de Oudheidkundige Vereniging Gemeente Gendringen.
  • Mazzeltov Jaakov! Een klein boekje over Jacob, in 1997 geschreven door pastor Maarten Lemmers, op verzoek van de hoofdpersoon zelf.
  • Rondom Pasen. Bennie Kroesen schetst de familie Spier in de Ganzeveer 70, februari 2014.
  • De Sportman. Jacob heeft 15 keer meegedaan aan de Ronde van Gendringen. En hij heeft tot na zijn dertigste gevoetbald bij de club van zijn geboortedorp. Op deze pagina zijn een aantal foto’s en krantenartikelen verzameld.

Portret

In mijn foto-archief heb ik een paar zwart-wit opnamen van Jacob en zijn hond Brammetje. Ik heb ze gemaakt in mei 1994 toen Jacob al in het bejaardenhuisje woonde aan de Wijnwaarden 22. Zo’n markante man moest ik gewoon vastleggen. Voor dit standbeelden-project heb ik de negatieven tevoorschijn gehaald en ingescand.

Dank

In mijn speurtocht naar Jacob en zijn geschiedenis hebben veel mensen mij geholpen, waarvoor dank. Met name wil ik noemen:

  • Jo Meulenbeek die me het boekje van Maarten Lemmers bezorgde.
  • Aggie Daniëls voor de artikelen uit de Ganzeveer en me het boek van Hans Kooger leende.
  • Theo Willemsen, die me hielp meer te weten te komen over de geschiedenis van de Kramersweide.
  • Louis Blumer verzamelde een flink aantal artikelen en foto’s van de voetbalcarrière van Jacob bij VV Gendringen.
  • Hidde Fischer wist me de Memoires van Pieter Baron te bezorgen

Voor het bouwen van het beeld heb ik hulp gehad van Karel Thuis en Harrie Thissen. En doordat ook anderen uit de Kramersweide hun herinneringen aan Jacob met me hebben gedeeld, is het geheel een mooi samenwerkingsproject van deze straat geworden.
Jacob zou ervan genoten hebben, zo ijdel was hij wel.

Tenslotte wil ik Harrie en Agnes Thissen bedanken. Als huidige bewoners van Kramersweide 6, verleenden zij enthousiast medewerking aan de plaatsing van het monumentje voor Jacob in hun tuin.